Γλυπτά από CD!


O Sean Avery είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος. Συγγραφέας παιδικών βιβλίων και ζωγράφος αποφάσισε να ασχοληθεί και με τη γλυπτική, μεταμορφώνοντας άχρηστα υλικά, όπως χαλασμένα CD, σε έργα τέχνης.

Το αποτέλεσμα της δουλειάς του είναι πράγματι εντυπωσιακό. Το θέμα του είναι αποκλειστικά τα ζώα και κάθε κομμάτι της συλλογής του είναι μοναδικό αφού τα χαλασμένα CD αλλά και άλλα μεταλλικά υλικά που χρησιμοποιεί, στα χέρια του μεταμορφώνονται ιδανικά.

Τα γλυπτά έχουν όμορφα χρώματα και εξαιρετική κίνηση καθώς ο Avery συνδυάζει διαφορετικές τεχνικές και διαφορετικά υλικά ώστε τα γλυπτά του να συνάδουν με την έννοια της βιώσιμης τέχνης.

Η ικανότητα του Αυστραλού καλλιτέχνη να δίνει στα παλιά CD τη μορφή, για παράδειγμα, των φτερών των πουλιών και της γούνας μιας γάτας, κάνει τα γλυπτά του αξιολάτρευτα. Η ανακύκλωση-επαναχρησιμοποίηση των ψηφιακών δίσκων αποτελεί πονοκέφαλο αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του WorldWatch Institute, κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια παγκοσμίως περισσότερα από 55 εκατομμύρια CD που περιέχουν προγράμματα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εκατοντάδες εκατομμύρια παλιά ή χαλασμένα μουσικά CD και DVD.

Επισημαίνεται ότι η ανακύκλωση των CD/DVD δεν είναι εύκολη διαδικασία αφού μπορεί να γίνει μόνο από εξειδικευμένες εταιρείες ανακύκλωσης ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι, για παράδειγμα, στη χώρα μας δεν θεωρείται υποχρέωση η συλλογή και ανακύκλωση τους αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη στον νόμο για την ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού υλικού.

Την ίδια ώρα, τα χαλασμένα CD/DVD περιέχουν πολύτιμες ύλες που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, όπως πολυκαρβονικό-είδος πλαστικού που παράγεται από πετρελαίο ή φυσικό αέριο-, λάκα, βωξίτη, αλουμίνιο και χρυσό. Τα υλικά αυτά εάν ανακτηθούν, επαναχρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία και ως πρώτες ύλες για την παραγωγή πλαστικού.


Στη χώρα μας υπάρχει μόνο μία εταιρεία, η Ανακύκλωση Α.Ε., με έδρα την Κομοτηνή, που εξειδικεύεται στην επεξεργασία και ανακύκλωση/αναγέννηση πλαστικών ειδών και ψηφιακών δίσκων. Η παραγωγική της δυναμικότητα είναι πάνω από 500 τόνοι τον χρόνο.

Πηγή: εφημερίδα "Πράσινο Ποντίκι"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε στο σχόλιο σας. Είναι πολύτιμο!

Από το Blogger.

Popular Posts