Πουαντιλισμός ή Πουαντιγισμός

φωτο από wikipedia.org

πουαντιλισμος (γαλλ. pointillisme): 
1. στην ζωγραφικη, τεχνικη των νεοιμπρεσιονιστων ζωγραφων που χαρακτηριζεται απο την αναλευση του χρωματος σε ακροτατα σημεια, με την παραθεση χρωματος σε λεπτους κοκκους. ταυτιζεται με τον ντιβιζιονισμο (γαλλ. divisionisme, ο ορος προερχεται απο τη γαλλικη λεξη division- διαιρεση). στοχος των οπαδων της τεχνοτροπιας αυτης ειναι η δημιουργια λαμπροτερων χρωματων και ο απολυτος ελεγχος της φωτεινοτητας του εργου.
2. στη μουσικη του 20ου αιωνα, ειναι ενας τυπος παρασημαντικης, που χαρακτηριζεται απο την κυριαρχια ηχητικων στιγμων στα μελωδικα μοτιβα η στις συγχορδιες. 
ο ορος προερχεται απο τη γαλλικη λεξη pointe= αιχμη, στιγμη. 





Ζωγραφική τεχνική που χρησιμοποιεί στίγματα.
Ο όρος προέρχεται από τη γαλλική λέξη pointe = αιχμή, στίγμα.  

Vincent VanGogh
Αυτοπροσωπογραφία με την τεχνική του πουαντιγισμού
φωτό wikipedia.org

Στη ζωγραφική, τεχνική των νεοϊμπρεσιονιστών ζωγράφων που χαρακτηρίζεται από την ανάλυση του χρώματος σε ακρότατα σημεία, με την παράθεση χρώματος σε λεπτούς κόκκους. Ταυτίζεται με τονντιβιζιονισμό. Στόχος των οπαδών της τεχνοτροπίας αυτής είναι η δημιουργία λαμπρότερων χρωμάτων και ο απόλυτος έλεγχος της φωτεινότητας του έργου..

φωτο wikipedia.org

Η μέθοδος εργασίας που ονομάστηκε πουαντιγισμός-(πουά, μικρές γρήγορες πινελιές καθαρού χρώματος σαν κουκίδες τη μια κοντά στην άλλη, έτσι που κάθε τελικό χρώμα μάλλον να συλλαμβάνεται από τον εγκέφαλο, παρά να υπάρχει στο τελάρο)- αποτελεί τεχνική που εισήγαγε στον ιμπρεσιονισμό ο Ζωρζ Σερά και μας ξαναδίδαξε να βλέπουμε φρέσκο τον κόσμο, όπως κάνει κάθε μεγάλος ζωγράφος.

φωτο gerontaiko.blogspot.com
Ο Ζωρζ Σερά εφάρμοσε επιστημονικές αρχές σχετικά με τη φύση του φωτός στη ζωγραφική του.
Δουλεύοντας στο εργαστήριο, μπορούσε να επιστρέψουν σε μία ορθολογική δομή του ζωγραφικού έργου και να εφαρμόσει απερίσπαστος τους νόμους των χρωμάτων. Αποκλείοντας επίσης, κάθε τεχνική χρωματική ανάμιξη στην παλέτα ή στην ίδια τη ζωγραφική επιφάνεια, δούλευε τα έργα του με μικρές ίδιες, ανεξάρτητες πινελιές, αγνών μόνο χρωμάτων που ετοίμαζε από πριν. Τοποθετημένες αυτές η μια δίπλα στην άλλη και ιδωμένες από μια απόσταση, θα ασφάλιζαν τις επιδιωκόμενες οπτικές αναμίξεις. Η τεχνική διαιρεί το φως στα πρισματικά του χρώματα και τα ανασυνθέτει στις οπτικές αναμείξεις τους με την τεχνική της κουκκίδας.

Ο Ζωρζ Σερά γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1859 στο Παρίσι, για να σπείρει μιαν νέα άνοιξη για την κουρασμένη ζωγραφική.

1 σχόλια:

habilis είπε...

Moυ έρεσε το
κουρασμένη ζωγραφική !

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε στο σχόλιο σας. Είναι πολύτιμο!

Από το Blogger.

Popular Posts