Γλυπτική!


Η γλυπτική είναι η τέχνη της ανάγλυφης απόδοσης αντικειμένων από μάρμαρο, πέτρα, ξύλο, γυαλί, μέταλλο, κερί, πυλός κ.α. και χωρίζετε σε δυο κλάδους τα ολόγλυφα όπως τα αγάλματα και τα ανάγλυφα όπως τα νομίσματα.

Οι βασικές μορφές της γλυπτικής είναι το, άγαλμα που απεικονίζει το σώμα σε φυσικές διαστάσεις, το σύμπλεγμα με πολλά σώματα σε σύνθεση, το αγαλμάτιο που είναι σε μικρότερες διαστάσεις, η προτομή που απεικονίζει το σώμα μέχρι τη μέση κ.α.. Τα γλυπτά με εξαίρεση τα κεραμικά είναι μονόχρωμα και έχουν το χρώμα του υλικού που είναι κατασκευασμένα, όπως ξύλο, μάρμαρο, πυλό.Η ιστορία μας διδάσκει ότι γλυπτά υπάρχουν από την παλαιολιθική εποχή και ξεκίνησαν από την χαρακτική, που ο άνθρωπος χάραζε την πέτρα μέσα στα σπηλαία. Στην πορεία τα χαρακτικά έγιναν ανάγλυφα και μετά ολόγλυφα.

Μεγάλη ακμή γνώρισε η γλυπτική στην Αίγυπτο που κατασκευάσθηκαν μεγάλα κτίρια με πολλά αγάλματα όπως η Σφίγγα.Στην Ελλάδα η γλυπτική γνώρισε την μεγάλη δόξα. Από το 3000 π.Χ. σώζονται αξιόλογα γλυπτά από πορσελάνη.

Ο χαρακτήρας των αγαλμάτων τους ήταν καθαρά θρησκευτικός ( δηλαδή τα αγάλματα ήταν αφιερωμένα στους θεούς ) και μόλις το 4ο αιώνα π.Χ. απόχτησαν διακοσμητικό χαρακτήρα. Δόξα της Ελληνικής γλυπτικής αποτελεί ο Φειδίας , φίλος και σύμβουλος του Περικλή που μαζί με τους Ικτίνο και Καλλικράτη δημιούργησε τον Παρθενώνα

Στο Μεσαίωνα η γλυπτική βάζει την σφραγίδα της στον Χριστιανισμό δηλαδή η γλυπτική διάκοσμοι τις πόρτες των ρωμαϊκών εκκλησιών που χτίσθηκαν από τους μονάχους, ενώ οι εκκλησίες γοτθικού ρυθμού ήταν γεμάτες με ανάγλυφα και αγάλματα, που τα δημιούργησαν λαϊκοί γλύπτες και χαρακτηρίζεται από βαθιά θρησκευτικότητα.

Τον 20ο αιώνα αναπτύσσεται η αφηρημένη, η μοντέρνα καθώς και η ανεικονική γλυπτική.

Η γλυπτική είναι η τέχνη της αφής, του αγγίγματος και του χεριού. Ένας τρόπος έκφρασης για τον καθένα από εμάς να βγάλει οποιαδήποτε κρυφά του συναισθήματα.




Είναι ένας ελεύθερος δρόμος για όλους, γιατί η τέχνη αφορά όλους και είναι αυτό που προσφέρεται από την ψυχή, όλη αυτή η όμορφη και ευγενική πλέθρα των συναισθημάτων μας. Εδώ γίνεται μια προσπάθεια, ώστε ο κόσμος να έρθει πιο κοντά στη γλυπτική. Να κατανοήσει ο καθένας από εμάς αυτή την τέχνη μέσα από μια σύντομη ενημέρωση και σειρά συναντήσεων στο ‘Μικρό Πολυτεχνείο’.

Σκοπός είναι να έρθουμε πιο κοντά στους εαυτούς μας. Να τους κατανοήσουμε και να δώσουμε μια μικρή διέξοδο στον εαυτό μας ώστε να εκφραστεί ελεύθερα, χωρίς φόβους και κρίσεις. Να αναζητήσουμε τη δημιουργική πλευρά του εαυτού μας μέσα από τη γλυπτική, . Να κάνουμε πράξη τις ιδέες μας και να δώσουμε χώρο και χρόνο σε μας.
Μια περιδιάβαση σε διάφορα υλικά στα οποία ο καθένας θα γνωρίζει τι του ταιριάζει καλύτερα.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Αναφορές και δείγματα από γλύπτες όλων των εποχών και αιώνων.
Σπουδή κεφαλιού και σώματος. Αναλογίες και βασικά επίπεδα, καθορισμένη κατεύθυνση των γραμμών. Κίνηση.
Μέθοδος της αφαίρεσης και του αυθορμητισμού.
Ελεύθερες γλυπτικές φόρμες
Μίξη υλικών.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ

Τεχνική του καλάι. Ελεύθερες φόρμες και κατασκευές σε συνδυασμό με άλλα υλικά όπως papié masé (χαρτοπολτός).
Γενική γνωριμία με τον πηλό. Ελεύθερη απόδοση και σπουδή κεφαλιού
Γύψινο σώμα, αρματούρα. Κίνηση.
Ξυλογλυπτική- ανάγλυφο- τρισδιάστατο.
Πέτρα, πωρόλιθος, μάρμαρο, alfa block.

Πηγές: www.arthellas.gr www.mikropolytexneio.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε στο σχόλιο σας. Είναι πολύτιμο!

Από το Blogger.

Popular Posts