Eadweard J. Muybridge: Η Google γέμισε άλογα!


Η Google σήμερα 9 Απριλίου τιμά τα γενέθλια του Βρετανού φωτογράφου Eadweard J. Muybridge.

Τα άλογα που τρέχουν στο σημερινό  doodle είναι χαρακτηριστικό έργο του φωτογράφου που γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 182 χρόνια: Σύνθεση φωτογραφιών αλόγων κούρσας με τέτοιο τρόπο ώστε να δείχνουν σε κίνηση.

Ο Muybridge ανακάλυψε τον τρόπο ανάλυσης και σύνθεσης μιας κίνησης μέσω της κάμερας, κάτι δηλαδή σαν τον κινηματογράφο.


Η ταινία, η καλύτερα ο πρόδρομος της ταινίας του Muybridge με τίτλο "The Horse in Motion", μια ταινία - συλλογή φωτογραφιών, που παρουσιάζεται στο δεύτερο και τρίτο βίντεο, δημιουργήθηκε με 24 κάμερες, που απεικόνισαν ένα άλογο που τρέχει.  Ο επιχειρηματίας Leland Stanford, από την  Καλιφόρνια, που ασχολούνταν με τα άλογα ήθελε να ξέρει αν είχε άλογα που καλπάζουν και τα τέσσερα πόδια στο έδαφος, όπως απεικονίζεται στο παρελθόν από τους ζωγράφους, και ο Muybridge σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει, έκανε αυτό το "φίλμ".


Ο Muybridge με τον κατάλληλο συνδυασμό και την εναλλαγή των φωτογραφιών από ένα άλογο που καλπάζει σε μια συγκεκριμένη ταχύτητα, απέδιδε την αίσθηση της κίνησης.

Οι φωτογραφίες, που ελήφθησαν το 1872 και θεωρούνται ως μία από τις πρώτες μορφές της βιντεοσκόπησης, απέδειξαν ότι και τα τέσσερα πόδια συχνά άφηναν το έδαφος. Ωστόσο, η εικόνα ήταν διαφορετική από εκείνη που απεικόνιζαν οι ζωγράφοι καθώς υπήρχαν στιγμές που και τα τέσσερα πόδια λύγιζαν κάτω από το άλογο.

Γεννημένος στο Kingston στην Βρετανία, στις 9 Απριλίου 1830, ο Muybridge μετανάστευσε στις ΗΠΑ και εργάστηκε στον εκδοτικό τομέα, πριν επιστρέψει στην Αγγλία για μερικά χρόνια. Ενώ αναρρώνει μετά από ένα ατύχημα που είχε στις ΗΠΑ από μία  ταχυδρομική άμαξα και αυτό έγινε αφορμή να ασχοληθεί περισσότερο με την φωτογραφία.


Στα μέσα της δεκαετίας του 1860, επικεντρώθηκε στην αρχιτεκτονική τοπίου και θέματα, πριν από την παραγωγή των φωτογραφιών του Yosemite National Park, που καθιέρωσε τη φήμη του.

Το 1874 ο Muybridge διώχθηκε και αθωώθηκε για τη δολοφονία του εραστή της γυναίκας του καθώς στην πραγματικότητα η δολοφονία ήταν μια δικαιολογημένη ανθρωποκτονία υπό τον τίτλο "άγραφος νόμος" την εποχή εκείνη.

Tο 1880 ανακάλυψε την σύνθεσης της κίνησης με ένα σύστημα φωτογραφικών μηχανών που τις έστησε κατά μήκος ενός διαδρόμου ιπποδρομίας, καταγράφοντας τις εικόνες ενός αλόγου που κάλπαζε. Ανακάλυψε πως  η σύνθεση και εναλλαγή των μεμονωμένων φωτογραφιών σε μια συγκεκριμένη ταχύτητα αποδίδουν την αίσθηση της κίνησης.


Επέστρεψε τελικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και πέθανε από καρδιακή προσβολή τον Μάιο 1904, μετά τη δημοσίευση της τελευταίας σειράς από δημοφιλή βιβλία με βάση τις εικόνες και την έρευνά του.


Πηγή: madata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε στο σχόλιο σας. Είναι πολύτιμο!

Από το Blogger.

Popular Posts