Γιάννης Σπυρόπουλος

Αριστερά, «Αντίλογος», λάδι σε καμβά φιλοτεχνημένο το 1962, ένα από τα 120 έργα από τη Συλλογή του Γιάννη Σπυρόπουλου (επάνω) που παρουσιάζονται από σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη


Ενας κλασικός ζωγράφος του 20ού αιώνα παραμένει... άστεγος


Η έκθεση της Συλλογής του Γιάννη Σπυρόπουλου στο Μπενάκη υπενθυμίζει την ανάγκη να βρεθούν χρήματα για τη στέγασή της


Τον Ιούνιο του 1960, όταν και τιμήθηκε στην Μπιενάλε της Βενετίας με το βραβείο UΝΕSCΟ, ο Γιάννης Σπυρόπουλος πήρε τη μεγάλη απόφαση: να μην εκθέσει ποτέ ξανά στην Ελλάδα. Ο φθόνος ήταν έντονος και η ενόχλησή του μεγάλη. Αποτέλεσμα η εκθεσιακή δραστηριότητα του σπουδαίου έλληνα κλασικού της αφαίρεσης να απλωθεί έκτοτε από την Οσάκα ως το Νέο Δελχί και ο ίδιος να καθιερωθεί ως μια από τις πλέον αναγνωρισμένες περιπτώσεις καλλιτεχνών της γενιάς του ΄30. Το έργο του άρχισε να ξαναπαρουσιάζεται στην Ελλάδα μόνο μετά τον θάνατό του το 1990. Την ίδια χρονιά δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου, το οποίο προικοδοτήθηκε με μια πλούσια συλλογή 300 έργων του, ενώ ανέλαβε την υποχρέωση της ετήσιας βράβευσης νέων ελλήνων καλλιτεχνών με το Επαθλο Σπυροπούλου.

Η γυναίκα του ζωγράφου, Ζωή Σπυροπούλου, διηύθυνε το ίδρυμα ως τον θάνατό της, το 2000. Για οκτώ χρόνια ακόμη το ίδρυμα και το μουσείο παρέμειναν στο σπίτι των Σπυρόπουλων στην Εκάλη, ενώ το 2008 το οίκημα πουλήθηκε «για να έρθει το έργο του Σπυρόπουλου πιο κοντά στο κέντρο και στο πλατύ κοινό», όπως μας λέει η σημερινή διευθύντρια του ιδρύματος κυρία Ολγα Δανιηλοπούλου . Αγοράστηκε κτίριο στη συμβολή των οδών Ζαΐμη και Τοσίτσα στα Εξάρχεια για να φιλοξενηθεί η συλλογή, κάποτε όμως οι πόροι... τελείωσαν. Αποτέλεσμα, η εφετινή επέτειος της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τη βράβευση του καλλιτέχνη στη Βενετία και 20 χρόνων από τη δημιουργία του ιδρύματος να βρίσκουν τη συλλογή άστεγη.

«Ευτυχώς που το Μουσείο Μπενάκη προσφέρθηκε να καλύψει αυτό το κενό με τον καλύτερο τρόπο» λέει η κυρία Δανιηλοπούλου. Ο λόγος για την έκθεση της συλλογής και τη μονογραφίας πάνω στο έργο του Σπυρόπουλου στο Μπενάκη (κτίριο της οδού Πειραιώς). Στην έκθεση περιλαμβάνονται περισσότερα από 120 έργα, έτσι ώστε να αποτυπωθεί εξελικτικά η πενηντάχρονη πορεία του Σπυρόπουλου. Πρόκειται για λάδια σε μουσαμά, σε χαρτί ή σε άλλον καμβά- δεδομένου ότι ο Σπυρόπουλος ζωγράφιζε πάντα με αυτό το «βαρύ υλικό».
Οσο για τη μονογραφία, βασισμένη στη σχετική διδακτορική διατριβή του Γιάννη Χ.Παπαϊωάννου, συνοδεύεται από 500 φωτογραφίες. «Αποφάσισα ν΄ ασχοληθώ με τη μελέτη του έργου του Γιάννη Σπυρόπουλου γιατί βρέθηκα ενώπιος ενωπίω με ένα έργο τεράστιας εσωτερικής συνοχής και συνέπειας,το οποίοπίστεψα πως θα έπρεπε σιγά-σιγά να φωτισθεί, έτσι που να φανεί ο τρόπος με τον οποίο κάθε πίνακας προέκυπτε από τον προηγούμενό του» λέει ο κ. Παπαϊωάννου.

Τα έργα της έκθεσης θα παραμείνουν στο Μπενάκη ως τις 28 Νοεμβρίου. Μετά θα ξαναμπούν σε κούτες και θα παραμείνουν εκεί ώσπου να βρεθούν χρήματα, ώστε να φιλοξενηθούν στο νέο κτίριο. «Θα επιμείνουμε όσο είναι δυνατόν για να τα βρούμε από το υπουργείο Πολιτισμού» λέει η κυρία Δανιηλοπούλου.«Οι ιδιώτες και οι χορηγοί,βλέπετε, μας έχουν εγκαταλείψει».
ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 η Εγκαίνια έκθεσης: Απόψε στις 19.30

η Διάρκεια:

Ως τις 28 Νοεμβρίου

Πηγή: 
www.tovima.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε στο σχόλιο σας. Είναι πολύτιμο!

Από το Blogger.

Popular Posts