Αγνωστα αριστουργήματα στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων


Μία από τις πολυτιμότερες και πληρέστερες συλλογές νεοελληνικής τέχνης ανήκει στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Αριθμεί 3.060 έργα, πολλά απ' αυτά άγνωστα. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να τα δει και το κοινό και να εκτιμήσει αν του «μιλάνε».

Σπύρος Παπαλουκάς «Τοπίο Μυτιλήνης»Σπύρος Παπαλουκάς «Τοπίο Μυτιλήνης»


Και πώς είναι δυνατό να μην του «μιλήσουν» δύο άγνωστοι πίνακες, που, παρά την επιφανειακή ελληνοκεντρικότητά τους, είναι η θεμελίωση του μοντερνισμού στο νεοελληνικό εικαστικό τοπίο, όπως είναι ο πίνακας «Ορφέας και Ευρυδίκη» του Γεράσιμου Στέρη και το «Τοπίο Μυτιλήνης» του Σπύρου Παπαλουκά.

Οι πίνακες παρουσιάζονται με άλλα 148 έργα, στην έκθεση με τίτλο «Από τον ακαδημαϊσμό έως τις σύγχρονες αναζητήσεις. Γνωστά και άγνωστα έργα των Συλλογών της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων». Τα εγκαίνια γίνονται σήμερα, στις 7.30 μ.μ., στο Κτήριο Μεταξουργείου (Λεωνίδου και Μυλλέρου).
Ο επισκέπτης μπορεί να δει ώς τις 7 Δεκεμβρίου την εξέλιξη της ελληνικής τέχνης, από τα τέλη του 19ου αιώνα ώς τις μέρες μας. Η νεότερη καλλιτέχνις είναι η Εφη Τσουλουχοπούλου (γενν. 1971). Η επιμελήτρια της έκθεσης Νέλλη Κυριαζή τονίζει ότι «ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον πλούτο και την ποικιλομορφία μιας πολύτιμης συλλογής και παράλληλα να "ξεναγηθεί" στην πορεία και στην εξέλιξη της ελληνικής τέχνης».
Η θεματοποίηση έγινε με ιστορικά κριτήρια. Ετσι αρχίζουμε με τον ακαδημαϊσμό (Προσαλέντης, Ροϊλός κ.ά.), περνάμε στην Ομάδα «Τέχνη» (Βυζάντιος, Κογεβίνας κ.ά.), συνεχίζουμε με τον ελληνικό ιμπρεσιονισμό (Φωκάς, Οικονόμου κ.ά.). Το επόμενο βήμα της ελληνικής τέχνης του εικοστού αιώνα γίνεται με τον εξπρεσιονισμό (Μπουζιάνης, Βιτσώρης κ.ά.), ενώ ακολουθεί η γενιά του '30 (Κόντογλου, Παπαλουκάς κ.ά.), για να ξετυλιχθεί το νήμα με την αφαίρεση (Σπυρόπουλος, Γαΐτης κ.ά.) και να φθάσει μέχρι τους νεότερους της ποικιλομορφίας της μορφής.
Ωρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο: 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 - 9 μ.μ., Κυριακή: 10 π.μ. - 2 μ.μ., Δευτέρα: κλειστά. Πληροφορίες: 210-3231841 και 210-5202421.

Πηγή: enet.gr

1 σχόλια:

wafazall είπε...

Iron-Steel Steel (Titanium-Arts) - Titanium Rod - Titsanium Art
Iron-Steel (Titanium-Arts) is an alloy of titanium from camillus titanium the T.C. titanium white dominus Steel alloy. The 출장안마 alloy has an intense lustrous, smooth texture and is  titanium dioxide sunscreen Rating: 4.9 · ‎14 titanium canteen reviews · ‎$49.95 · ‎In stock

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε στο σχόλιο σας. Είναι πολύτιμο!

Από το Blogger.

Popular Posts