Keith Haring: 54η Επέτειος Γέννησης του Μεγάλου Street Artist και η Google Αφιερώνει!Η Google τιμάει σήμερα τον ταλαντούχο και επιδραστικό street-artist Keith Haring.

Ο Keith Haring γεννήθηκε στις 4 Μαΐου του 1958 στην Πενσυλβάνια της Αμερικής. Σπούδασε γραφικές τέχνες στο Ivy School of Professional Art. Σε ηλικία 19 ετών, έφυγε για την Νέα Υόρκη όπου ασχολήθηκε με την τέχνη του graffiti σπουδάζοντας παράλληλα στο School of Visual arts.


Φανερά επηρεασμένος από το κίνημα της pop-art άρχισε να δημιουργεί τα πρώτα του έργα στους υπόγειους σταθμούς του μετρό της μεγαλούπολης και σιγά σιγά άρχισε να δικτυώνεται κάνοντας τις πρώτες του εκθέσεις στο περιβόητο club 57. Αργότερα έχοντας αποκτήσει κοινό πέραν της underground art σκηνής ξεκινάει να κάνει τις πρώτες του εκθέσεις μόνο με δικά του εκθέματα στην Tony Shafrazi Gallery. Ξεκινά τις φιλικές σχέσεις με την Maddona, τον Kenny Scharf ,τον Jean-Michel Basquiat και φυσικά με τον μεγάλο Andy Warhol.

Το 1984 ο Keith Haring αποφασίζει να γυρίσει τον κόσμο. Μελβούρνη, Ρίο, Παρίσι είναι μερικοί από τους σταθμούς του λίγο πριν αρχίσει η μεγάλη στροφή στην καριέρα του. Έτσι, αρχίζει να ζωγραφίζει πάνω σε καμβά για πρώτη φορά το 1985 πράγμα που όμως δεν σήμαινε πως θα σταματούσε τις τοιχογραφίες. Μάλιστα συνεχίζοντας την δράση του εκτός Αμερικής, έκανε διάφορες τοιχογραφίες σε Άμστερνταμ, Παρίσι και Βερολίνο.

Έχοντας αποκτήσει μια πολύ καλή φήμη, διάσημους φίλους και αρκετές μεγάλες δουλειές με κολλοσούς εταιρίες, ο Haring ανοίγει το πρώτο του κατάστημα με διάφορα εκθέματα, μπλούζες, παιχνίδια και άλλα αντικείμενα επηρεασμένα από την τέχνη του. Όταν ρωτήθηκε για τον μερκαντιλισμό που πρεσβεύει, απάντησε πως είναι απλά η συνέχεια της τέχνης που έκανε στους σταθμούς τρένων σπάζοντας τα δεσμά της υψηλής και της χαμηλής τέχνης και πως θα μπορούσε απλά να πουλάει πίνακες και παζαρεύει για την τιμή τους.

Το 1988 ο Keith Haring διαγνώστηκε με AIDS. Το 1989 ιδρύει το Keith Haring Foundation που χορηγεί μέσω των εκθέσεων του καλλιτέχνη τους πάσχοντες της ασθένειας. Εδώ ξεκινάει και η τρίτη περίοδος του Haring που μέχρι τον θάνατό του λειτουργεί ακτιβιστικά για την κατανόηση του AIDS από τον κόσμο. Μέσα από τις εκθέσεις του ενημερώνει και ξυπνάει τον κόσμο να μάθει περισσότερα για την αρρώστια και την περιθωριοποίηση των πασχόντων.

Στις 16 Φλεβάρη του 1990 ο Keith Haring έσβησε αφήνοντας πίσω του μια ανεκτίμητης αξίας κληρονομιά. Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη ο οποίος έχει επηρεάσει έναν απίστευτο αριθμό καλλιτεχνών της εποχής μας. Το καρτουνίστικο στυλ του, τα έντονα χρώματα, η στυλιζαρισμένη άποψη και το μοναδικό του σχέδιο είναι στοιχεία που αν προσέξουμε θα τα βρούμε ακόμα και σήμερα που η ποπ άρτ (για μένα) δεν υπάρχει. Δουλειές του για εταιρίες όπως η Coca Cola, h Lucky strike και η Absolut Vodka ακόμα πορεύονται με την ρότα του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη.

Πηγή: newsnow.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε στο σχόλιο σας. Είναι πολύτιμο!

Από το Blogger.

Popular Posts