Juan Gris: Η Google τιμά τον Ισπανό ζωγράφο



Με αφορμή τη συμπλήρωση των 125 ετών από την γέννησή του Juan Gris, μεγάλου ζωγράφου και γλύπτη, εκπρόσωπου του κυβισμού, η Google σήμερα τιμά τον Ισπανό σουρεαλιστή ζωγράφο.

Ο Juan Gris γεννήθηκε στη Μαδρίτη στις 23 Μαρτίου 1887. Αρχικά σπούδασε στην Ισπανία και το 1906 μετακόμισε στο Παρίσι όπου γνωρίστηκε και έκανε παρέα με διάσημους καλλιτέχνες της εποχής τον Ανρί Ματίς, τον Ζωρζ Μπρακ, τον Φερνάν Λεζέ, τον Αμεντέο Μοντιλιάνι και τον Πάμπλο Πικάσο.


Σύντομα ανέπτυξε το δικό του στυλ στον κυβισμό ενώ τα έργα του χαρακτηρίζονται από τις οδοντωτές και γωνιακές απεικονίσεις αντικειμένων ή ανθρώπων χρωματισμένα σε πολύ απαλούς τόνους.

Στα έργα τέχνης κυβιστών τα αντικείμενα χωρίζονται, αναλύονται, και συνθέτονται ξανά σε μια αφηρημένη μορφή - αντί οι καλλιτέχνες να αποδίδουν τα αντικείμενα από μια συγκεκριμένη γωνία, τα διαιρούν σε πολλαπλές απόψεις, βλέποντας έτσι ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές διαστάσεις ή όψεις των αντικειμένων.
Συχνά οι επιφάνειες των όψεων, ή τα πλάνα, τέμνονται σε γωνίες που δεν έχουν κάποιο αναγνωρίσιμο βάθος.

Ο Πικάσο είχε θεωρηθεί ως δάσκαλος του και ο ίδιος είναι γνωστός για το πρώτο έργο κυβιστικής που δεν ζωγράφισε ο Πικάσο ή Γάλλος ζωγράφος Ζορζ Μπρακ.

Το 1924, σχεδίασε τα πρώτα σκηνικά και κοστούμια για το Σεργκέι Ντιάγκιλεφ και τα περίφημα Ρωσικά Μπαλέτα.


Ο Gris διαρθρώνει τις περισσότερες αισθητικές θεωρίες του κατά τη διάρκεια του 1924 και το 1925. Παρέδωσε οριστική διάλεξή του, Des possibilites de la peinture, στη Σορβόννη το 1924. Σημαντικές εκθέσεις του Gris πραγματοποιήθηκαν στην Galerie Simon στο Παρίσι και στην Galerie Flechtheim στο Βερολίνο το 1923, και στην Galerie Flechtheim στο Ντίσελντορφ το 1925.

Παντρεμένος με ένα γιο, ο Gris πέθανε το 1927 σε ηλικία μόλις 40 ετών  μετά από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Πριν από το 2005, ένας πίνακας Gris πωλούνται για περισσότερα από USD69 εκατ. ευρώ.


Πηγή: madata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε στο σχόλιο σας. Είναι πολύτιμο!

Από το Blogger.

Popular Posts