Η Google τιμά τον Peter Carl Fabergé

0
com


Όσοι χρήστες του διαδικτύου έχετε επισκεφθεί τις τελευταίες ώρες την μηχανή αναζήτησης Google θα διαπιστώσατε ότι τιμά τον Peter Carl Fabergé.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους Ρώσους χρυσοχόους, κοσμηματοποιούς και σχεδιαστές διακοσμητικών μικροτεχνημάτων.

Λίγα λόγια για τον Peter Carl Fabergé 

Ο Peter Carl Fabergé γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας στις 30 Μαΐου 1846. Ο πατέρας του Γκουστάβ Φαμπερζέ (Gustave Fabergé, 1814 - 1893) είχε ήδη εγκατασταθεί ως χρυσοχόος στην Αγία Πετρούπολη από το 1842, ασχολούμενος με τη σχεδίαση και την κατασκευή περίτεχνων διακοσμητικών αντικειμένων, παράδοση που συνέχισε ο γιος του Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ, όταν κληρονόμησε την οικογενειακή επιχείρηση το 1870.

Ο ίδιος απέκτησε την πρώτη του μόρφωση στην Αγία Πετρούπολη, ενώ αργότερα σπούδασε στη Σχολή Τεχνών και Χειροτεχνημάτων της Δρέσδης στη Γερμανία, όπου είχε εγκατασταθεί αρχικά η οικογένειά του το 1860 και στη συνέχεια στην Εμπορική Σχολή Schloss του Παρισιού. Μέχρι το 1872 ταξίδευε συνεχώς και μελετούσε, όταν σε ηλικία 26 ετών επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη και νυμφεύθηκε την Augusta Julia Jacobs.

Στα επόμενα χρόνια, βοηθούμενος από τους γιους του και τους συνεργάτες του, με επικεφαλής τον Ελβετό τεχνίτη Φρανσουά Μπερμπάουμ, ο Peter Carl Fabergé αναγνωρίστηκε σύντομα ως εξέχων σχεδιαστής και απέκτησε υψηλή πελατεία μεταξύ των ευρωπαϊκών βασιλικών Αυλών.

Ο Fabergé ειδικεύτηκε και άρχισε να φιλοτεχνεί περίτεχνα διακοσμητικά αντικείμενα σε πολύτιμα και ημιπολύτιμα υλικά, όπως χρυσό, ασήμι, μαλαχίτη, νεφρίτη (ζαντ), λαζούρι και πολύτιμους λίθους, εμπνευσμένα από τις διακοσμητικές τέχνες που άκμασαν επί Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ στη Γαλλία.

Το εργαστήριο του Φαμπερζέ έγινε σύντομα διάσημο με τις πρωτότυπες δημιουργίες του, όπως ανθρώπινες φιγούρες, κορνίζες, άνθη, κομψοτεχνήματα με ζώα και κυρίως τα περίφημα αυτοκρατορικά Πασχαλινά Αυγά, φιλοτεχνημένα από πολύτιμα μέταλλα και πολύτιμους λίθους, που γοήτευσαν τη ρωσική και τις άλλες βασιλικέ Αυλές και κατέκτησαν τις αγορές της Ευρώπης.

Ο τσάρος Αλέξανδρος Γ΄ παρήγγειλε το πρώτο από τα αυγά αυτά για την τσαρίνα Μαρία Φιοντόροβα το 1884, ενώ ο διάδοχός του Νικόλαος Β΄ συνέχισε την παράδοση, παραγγέλλοντας στον Οίκο Φαμπερζέ δύο αυγά κάθε χρόνο, ένα για τη μητέρα του και ένα για τη σύζυγό του αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα. Η παράδοση αυτή συνεχίστηκε μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία. Μέχρι την επανάσταση είχαν κατασκευαστεί 54 πασχαλινά αυγά Fabergé και κανένα από αυτά δεν ήταν ίδιο με άλλο.

Από το 1882 μέχρι το 1917, ο Οίκος Fabergé, με έδρα την Αγία Πετρούπολη και ανεξάρτητα εργαστήρια στη Μόσχα, στην Οδησσό, στο Κίεβο και στο Λονδίνο, με 500 υπαλλήλους στο προσωπικό του, δημιούργησε γύρω στις 200.000 πολύτιμα μικροτεχνήματα.

Ο Fabergé, διεθνώς πλέον γνωστός, παρουσίασε τα έργα του το 1882 στην Πανρωσική Έκθεση της Μόσχας, το 1885 στην Έκθεση της Νυρεμβέργης, όπου πήρε το χρυσό μετάλλιο για τα αντίγραφά του των σκυθικών θησαυρών, ενώ το 1900 εκπροσώπησε τη Ρωσία στην Παγκόσμια Έκθεση των Παρισίων.

Το 1881, η κεντρική επιχείρηση επεκτάθηκε και μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, όπου είναι και σήμερα, στην Οδό Μπολσάγια Μόρσκαγια (Bolshaya Morskaya ulitsa) της Αγίας Πετρούπολης. Η αίθουσα του ισογείου, με τους κόκκινους γρανιτένιους στύλους, είναι και σήμερα εκθεσιακός χώρος.

Ωστόσο, τα εργαστήρια Fabergé συνέχισαν να δημιουργούν τα πολύτιμα διακοσμητικά μικροτεχνήματά τους μέχρι τη Ρωσική Επανάσταση του 1917, οπότε η νέα κυβέρνηση απαγόρευσε τη δημιουργία πολύτιμων αντικειμένων.

Ο Fabergé πέθανε εξόριστος στη Λωζάνη της Ελβετίας, από καρδιακή προσβολή, στις 24 Σεπτεμβρίου 1920. Ο γιος του Ευγένιος Φαμπερζέ (1874 – 1960) μετέφερε την τέφρα του πατέρα του, καθώς και της συζύγου του Αυγούστας που έχε πεθάνει το 1925, από τη Λωζάνη και την ενταφίασε στον τάφο της μητέρας του στο Κοιμητήριο Grand Jas στις Κάννες της Γαλλίας.


Πηγή: zougla.gr

Keith Haring: 54η Επέτειος Γέννησης του Μεγάλου Street Artist και η Google Αφιερώνει!

0
com


Η Google τιμάει σήμερα τον ταλαντούχο και επιδραστικό street-artist Keith Haring.

Ο Keith Haring γεννήθηκε στις 4 Μαΐου του 1958 στην Πενσυλβάνια της Αμερικής. Σπούδασε γραφικές τέχνες στο Ivy School of Professional Art. Σε ηλικία 19 ετών, έφυγε για την Νέα Υόρκη όπου ασχολήθηκε με την τέχνη του graffiti σπουδάζοντας παράλληλα στο School of Visual arts.


Φανερά επηρεασμένος από το κίνημα της pop-art άρχισε να δημιουργεί τα πρώτα του έργα στους υπόγειους σταθμούς του μετρό της μεγαλούπολης και σιγά σιγά άρχισε να δικτυώνεται κάνοντας τις πρώτες του εκθέσεις στο περιβόητο club 57. Αργότερα έχοντας αποκτήσει κοινό πέραν της underground art σκηνής ξεκινάει να κάνει τις πρώτες του εκθέσεις μόνο με δικά του εκθέματα στην Tony Shafrazi Gallery. Ξεκινά τις φιλικές σχέσεις με την Maddona, τον Kenny Scharf ,τον Jean-Michel Basquiat και φυσικά με τον μεγάλο Andy Warhol.

Το 1984 ο Keith Haring αποφασίζει να γυρίσει τον κόσμο. Μελβούρνη, Ρίο, Παρίσι είναι μερικοί από τους σταθμούς του λίγο πριν αρχίσει η μεγάλη στροφή στην καριέρα του. Έτσι, αρχίζει να ζωγραφίζει πάνω σε καμβά για πρώτη φορά το 1985 πράγμα που όμως δεν σήμαινε πως θα σταματούσε τις τοιχογραφίες. Μάλιστα συνεχίζοντας την δράση του εκτός Αμερικής, έκανε διάφορες τοιχογραφίες σε Άμστερνταμ, Παρίσι και Βερολίνο.

Έχοντας αποκτήσει μια πολύ καλή φήμη, διάσημους φίλους και αρκετές μεγάλες δουλειές με κολλοσούς εταιρίες, ο Haring ανοίγει το πρώτο του κατάστημα με διάφορα εκθέματα, μπλούζες, παιχνίδια και άλλα αντικείμενα επηρεασμένα από την τέχνη του. Όταν ρωτήθηκε για τον μερκαντιλισμό που πρεσβεύει, απάντησε πως είναι απλά η συνέχεια της τέχνης που έκανε στους σταθμούς τρένων σπάζοντας τα δεσμά της υψηλής και της χαμηλής τέχνης και πως θα μπορούσε απλά να πουλάει πίνακες και παζαρεύει για την τιμή τους.

Το 1988 ο Keith Haring διαγνώστηκε με AIDS. Το 1989 ιδρύει το Keith Haring Foundation που χορηγεί μέσω των εκθέσεων του καλλιτέχνη τους πάσχοντες της ασθένειας. Εδώ ξεκινάει και η τρίτη περίοδος του Haring που μέχρι τον θάνατό του λειτουργεί ακτιβιστικά για την κατανόηση του AIDS από τον κόσμο. Μέσα από τις εκθέσεις του ενημερώνει και ξυπνάει τον κόσμο να μάθει περισσότερα για την αρρώστια και την περιθωριοποίηση των πασχόντων.

Στις 16 Φλεβάρη του 1990 ο Keith Haring έσβησε αφήνοντας πίσω του μια ανεκτίμητης αξίας κληρονομιά. Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη ο οποίος έχει επηρεάσει έναν απίστευτο αριθμό καλλιτεχνών της εποχής μας. Το καρτουνίστικο στυλ του, τα έντονα χρώματα, η στυλιζαρισμένη άποψη και το μοναδικό του σχέδιο είναι στοιχεία που αν προσέξουμε θα τα βρούμε ακόμα και σήμερα που η ποπ άρτ (για μένα) δεν υπάρχει. Δουλειές του για εταιρίες όπως η Coca Cola, h Lucky strike και η Absolut Vodka ακόμα πορεύονται με την ρότα του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη.

Πηγή: newsnow.gr
Από το Blogger.

Popular Posts