Η Google τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

0
com

Στα 77 χρόνια από την γέννηση του αδικοχαμένου Ελληνα σκηνοθέτη, Θόδωρο Αγγελόπουλο, είναι αφιερωμένο σήμερα το doodle της Google.


Το doodle έκανε την εμφάνισή του στην κεντρική σελίδα της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης με γαλάζιο χρώμα, ελληνικό έψιλον στο τέλος της λέξης Google, καθώς και ένα σχέδιο με την φιγούρα του σκηνοθέτη να «γυρίζει» ταινία με μία κάμερα.
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1935 και έφυγε από την ζωή ξαφνικά τη νύχτα της 24ης Ιανουαρίου 2012, σε τροχαίο δυστύχημα, την ώρα των γυρισμάτων της τελευταίας του ταινίας «Η άλλη θάλασσα».

Οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, καθιερώνοντάς τον παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου, με αποκορύφωμα το βραβείο Χρυσού Φοίνικα για την ταινία «Μια αιωνιότητα και μια ημέρα» το 1998.
Με αφορμή την επέτειο γεννήσεώς του, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στη μνήμη του στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).


Σήμερα, στις 7.30 μ.μ., η οικογένειά του, οι συνεργάτες, οι γνωστοί και άγνωστοι φίλοι του δίνουν ραντεβού στο αμφιθέατρο του μουσείου για «ένα ταξίδι προς τα πίσω». Ξεκινώντας από την «Αλλη θάλασσα» και φτάνοντας στους «Forminx» -την πρώτη του ανολοκλήρωτη ταινία μικρού μήκους, το φιλμ της οποίας έχει χαθεί- ένας συνεργάτης από κάθε ταινία του θα θυμίσει το κλίμα, το περιβάλλον, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε καρέ καρέ το έργο του σημαντικού Ελληνα σκηνοθέτη.
Στην εκδήλωση, που διοργανώνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, συμμετέχουν οι μουσικοί Ναταλία Μιχαηλίδου, Ανδρέας Τσεκούρας, Βαγγέλης Χριστόπουλος και η ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών.

Αλλά και οι σκηνοθέτες Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δήμος Αβδελιώδης και Γιάννης Σολδάτος, καθώς οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια, όπως οι Γιώργος Αρβανίτης, Ελένη Καραΐνδρου, Γιώργος Παπαλιός, Ιουλία Σταυρίδου, Χάρης Παπαδόπουλος κ.ά.

Πηγή: ethnos.gr

Robert Doisneau: Το doodle της Google για τα 100 χρόνια από τη γέννηση

0
com


Σαν σήμερα, 14 Απριλίου, γεννήθηκε στη Gentilly ο μεγάλος Γάλλος φωτογράφος Robert Doisneau. Το σημερινό doodle της Google αποτελείται από 4 αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες του Γάλλου ζωγράφου που χαρακτηρίζεται από την φωτογραφία του "δρόμου", της κίνησης.

Η ειδικότητα του Doisneau ήτα οι φωτογραφίες από εικόνες του δρόμου, της καθημερινότητας και απέφυγε τη μόδα ή άλλες μορφές ρεπορτάζ.

Τιμήθηκε με μια σειρά από βραβεία για το έργο του. Πέθανε την 1η Απριλίου του 1994 και άφησε πίσω του μια εντυπωσιακή συλλογή από 450.000 αρνητικά, μεταξύ αυτών και οι τέσσερις φωτογραφίες παρουσιάστηκαν στο Google Doodle.


Ο Doisneau γεννήθηκε στις 14 Απριλίου 1912 και είναι διάσημος κυρίως για την φωτογραφία, "Φιλί του δημαρχείου" στην οποία ένα νεαρό ζευγάρι, αδιαφορώντας για την φασαρία τριγύρω του ανταλλάσσει ένα φιλί. Η φωτογραφία αυτή, η οποία έχει το δημαρχείο του Παρισιού στο πίσω μέρος του ισογείου και στα τραπέζια του καφέ σε πρώτο πλάνο, έχει αναπαραχθεί σε κάρτες και αφίσες.

Προτιμούσε να φωτογραφίζει βάση της διαίσθησής του και όχι της επιστήμης του.


Δεν υπάρχει πιο έκδηλο παράδειγμα της αποτυχημένης αυτής Μεγάλης Ιδέας της φωτογραφίας από τα πληκτικά πορτρέτα του έτερου φίλου του, του Cartier Bresson, όση γεωμετρία κι αν έχει βάλει, όσο τέλειο κι αν δείχνει το κάδρο του. Για τον Doisneau, η γοητεία μιας εικόνας βρίσκεται αλλού, σε έναν ακαθόριστο τόπο και συναίσθημα, γι' αυτό και δεν υπάρχει λόγος να αναλώνεται ο φωτογράφος σε μια προμηθεϊκή μάχη με τον χώρο και τον χρόνο.


Ο Doisneau άφησε, πολύ πίσω του κάποια ιερά τέρατα της φωτογραφίας της εποχής του, που κάλυπταν τη δειλία τους και την έπαρσή τους με άχρηστους δογματισμούς.

Προσπάθησε μέσα από τις φωτογραφίες του να καταγράψει το ρυθμό της καθημερινής ζωής των δρόμων του Παρισιού.



Ο Doisneau φωτογραφίζει καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες, στις οποίες είναι διάχυτη μια γλυκύτητα για τους ανθρώπους, ενώ σε πολλά από τα έργα του δεν λείπει και το κωμικό στοιχείο το οποίο ενσωματώνεται στη φωτογραφία του με διάθεση όχι ειρωνείας αλλά συμπάθειας. Μέσα από τον φακό του διακρίνεται καθαρά η διάθεσή του να παρατηρεί και να περιγράφει με ακρίβεια το περιβάλλον που ζουν οι απλοί ήρωες των έργων του αλλά και η αγάπη του για τα παιδιά, τα οποία σε πολλές φωτογραφίες του έχει απαθανατίσει κατά τη διάρκεια ξένοιαστων στιγμών τους.



Είχε πει:
"Τα θαύματα της καθημερινής ζωής είναι συναρπαστικά... Κανένας σκηνοθέτης δε μπορεί να οργανώσει το απροσδόκητο που θα βρείτε στο δρόμο..."

"Είναι καλύτερο, έτσι δεν είναι, να ρίξει κανείς λίγο φως σε εκείνους τους ανθρώπους που δεν είναι ποτέ στο φως της δημοσιότητας;"



Πηγή: madata.gr

Γλυπτά από CD!

0
com

O Sean Avery είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος. Συγγραφέας παιδικών βιβλίων και ζωγράφος αποφάσισε να ασχοληθεί και με τη γλυπτική, μεταμορφώνοντας άχρηστα υλικά, όπως χαλασμένα CD, σε έργα τέχνης.

Το αποτέλεσμα της δουλειάς του είναι πράγματι εντυπωσιακό. Το θέμα του είναι αποκλειστικά τα ζώα και κάθε κομμάτι της συλλογής του είναι μοναδικό αφού τα χαλασμένα CD αλλά και άλλα μεταλλικά υλικά που χρησιμοποιεί, στα χέρια του μεταμορφώνονται ιδανικά.

Τα γλυπτά έχουν όμορφα χρώματα και εξαιρετική κίνηση καθώς ο Avery συνδυάζει διαφορετικές τεχνικές και διαφορετικά υλικά ώστε τα γλυπτά του να συνάδουν με την έννοια της βιώσιμης τέχνης.

Η ικανότητα του Αυστραλού καλλιτέχνη να δίνει στα παλιά CD τη μορφή, για παράδειγμα, των φτερών των πουλιών και της γούνας μιας γάτας, κάνει τα γλυπτά του αξιολάτρευτα. Η ανακύκλωση-επαναχρησιμοποίηση των ψηφιακών δίσκων αποτελεί πονοκέφαλο αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του WorldWatch Institute, κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια παγκοσμίως περισσότερα από 55 εκατομμύρια CD που περιέχουν προγράμματα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εκατοντάδες εκατομμύρια παλιά ή χαλασμένα μουσικά CD και DVD.

Επισημαίνεται ότι η ανακύκλωση των CD/DVD δεν είναι εύκολη διαδικασία αφού μπορεί να γίνει μόνο από εξειδικευμένες εταιρείες ανακύκλωσης ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι, για παράδειγμα, στη χώρα μας δεν θεωρείται υποχρέωση η συλλογή και ανακύκλωση τους αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη στον νόμο για την ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού υλικού.

Την ίδια ώρα, τα χαλασμένα CD/DVD περιέχουν πολύτιμες ύλες που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, όπως πολυκαρβονικό-είδος πλαστικού που παράγεται από πετρελαίο ή φυσικό αέριο-, λάκα, βωξίτη, αλουμίνιο και χρυσό. Τα υλικά αυτά εάν ανακτηθούν, επαναχρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία και ως πρώτες ύλες για την παραγωγή πλαστικού.


Στη χώρα μας υπάρχει μόνο μία εταιρεία, η Ανακύκλωση Α.Ε., με έδρα την Κομοτηνή, που εξειδικεύεται στην επεξεργασία και ανακύκλωση/αναγέννηση πλαστικών ειδών και ψηφιακών δίσκων. Η παραγωγική της δυναμικότητα είναι πάνω από 500 τόνοι τον χρόνο.

Πηγή: εφημερίδα "Πράσινο Ποντίκι"

Eadweard J. Muybridge: Η Google γέμισε άλογα!

0
com

Η Google σήμερα 9 Απριλίου τιμά τα γενέθλια του Βρετανού φωτογράφου Eadweard J. Muybridge.

Τα άλογα που τρέχουν στο σημερινό  doodle είναι χαρακτηριστικό έργο του φωτογράφου που γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 182 χρόνια: Σύνθεση φωτογραφιών αλόγων κούρσας με τέτοιο τρόπο ώστε να δείχνουν σε κίνηση.

Ο Muybridge ανακάλυψε τον τρόπο ανάλυσης και σύνθεσης μιας κίνησης μέσω της κάμερας, κάτι δηλαδή σαν τον κινηματογράφο.


Η ταινία, η καλύτερα ο πρόδρομος της ταινίας του Muybridge με τίτλο "The Horse in Motion", μια ταινία - συλλογή φωτογραφιών, που παρουσιάζεται στο δεύτερο και τρίτο βίντεο, δημιουργήθηκε με 24 κάμερες, που απεικόνισαν ένα άλογο που τρέχει.  Ο επιχειρηματίας Leland Stanford, από την  Καλιφόρνια, που ασχολούνταν με τα άλογα ήθελε να ξέρει αν είχε άλογα που καλπάζουν και τα τέσσερα πόδια στο έδαφος, όπως απεικονίζεται στο παρελθόν από τους ζωγράφους, και ο Muybridge σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει, έκανε αυτό το "φίλμ".


Ο Muybridge με τον κατάλληλο συνδυασμό και την εναλλαγή των φωτογραφιών από ένα άλογο που καλπάζει σε μια συγκεκριμένη ταχύτητα, απέδιδε την αίσθηση της κίνησης.

Οι φωτογραφίες, που ελήφθησαν το 1872 και θεωρούνται ως μία από τις πρώτες μορφές της βιντεοσκόπησης, απέδειξαν ότι και τα τέσσερα πόδια συχνά άφηναν το έδαφος. Ωστόσο, η εικόνα ήταν διαφορετική από εκείνη που απεικόνιζαν οι ζωγράφοι καθώς υπήρχαν στιγμές που και τα τέσσερα πόδια λύγιζαν κάτω από το άλογο.

Γεννημένος στο Kingston στην Βρετανία, στις 9 Απριλίου 1830, ο Muybridge μετανάστευσε στις ΗΠΑ και εργάστηκε στον εκδοτικό τομέα, πριν επιστρέψει στην Αγγλία για μερικά χρόνια. Ενώ αναρρώνει μετά από ένα ατύχημα που είχε στις ΗΠΑ από μία  ταχυδρομική άμαξα και αυτό έγινε αφορμή να ασχοληθεί περισσότερο με την φωτογραφία.


Στα μέσα της δεκαετίας του 1860, επικεντρώθηκε στην αρχιτεκτονική τοπίου και θέματα, πριν από την παραγωγή των φωτογραφιών του Yosemite National Park, που καθιέρωσε τη φήμη του.

Το 1874 ο Muybridge διώχθηκε και αθωώθηκε για τη δολοφονία του εραστή της γυναίκας του καθώς στην πραγματικότητα η δολοφονία ήταν μια δικαιολογημένη ανθρωποκτονία υπό τον τίτλο "άγραφος νόμος" την εποχή εκείνη.

Tο 1880 ανακάλυψε την σύνθεσης της κίνησης με ένα σύστημα φωτογραφικών μηχανών που τις έστησε κατά μήκος ενός διαδρόμου ιπποδρομίας, καταγράφοντας τις εικόνες ενός αλόγου που κάλπαζε. Ανακάλυψε πως  η σύνθεση και εναλλαγή των μεμονωμένων φωτογραφιών σε μια συγκεκριμένη ταχύτητα αποδίδουν την αίσθηση της κίνησης.


Επέστρεψε τελικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και πέθανε από καρδιακή προσβολή τον Μάιο 1904, μετά τη δημοσίευση της τελευταίας σειράς από δημοφιλή βιβλία με βάση τις εικόνες και την έρευνά του.


Πηγή: madata.gr

Από το Blogger.

Popular Posts